Club de lectura… estaries interessat?

Aprofitant l’empenta i il·lusió de la festa de Sant Jordi, ha sorgit la idea de muntar un Club de Lectura al Casal.
Pensat per a persones amb ganes de llegir, no cal ser un entès en literatura. És una activitat que combina el plaer de la lectura amb la conversa al voltant d’un llibre. 
Ens agradaria saber si aquest projecte us interessa per organitzar-lo per la propera temporada.Què us sembla la idea?
Cliqueu aqui
per donar la vostra opinió. Segur que teniu moltes coses per dir i nosaltres estarem encantats d’estudiar totes les possibilitats perquè el projecte, si és del vostre agrat, es pugui muntar.

*****
Profitant de l’élan de la fête de Sant Jordi, l’idée de monter un Club de Lecture au Casal a surgi.
Pensé pour les personnes amoureuses de la lecture, il n’est pas nécessaire d’être un expert en littérature.C’est une activité qui combine le plaisir de la lecture avec la conversation autour d’un livre.
Nous aimerions savoir si ce projet vous intéresse afin de l’organiser pour la prochaine saison. L’idée vous tente?
Cliquez ici pour donner votre avis. Vous avez certainement beaucoup de choses à dire et nous serons heureux d’étudier toutes les possibilités afin que le projet, s’il est de votre gré, puisse exister.

14/06/2025 Festival Printemps Tsigane

Le Point Fort d’Aubervilliers

Concerts de: Antoine “Tato” Garcia – Rumba catalane; Romafest Gipsy Dance & Nadara Gypsy Band; Kawa Gipsy brothers; Samy Daussat

[ musiques tsiganes, Balkans, animations famille]

15h-00h · TSIG’UP sous la Halle [ animations, jeux, marché ]

18h-00h · PRINTEMPS TSIGANE sous le chapiteau [ concerts ]

ENTREE LIBRE AU TSIG’UP

TARIFS CONCERTS PRINTEMPS TSIGANE : 8€ à 18€

10/06/2025 – Presentació de l’antologia, “La parole vivante de Joan Maragall”

Presentació de l’antologia, “La parole vivante de Joan Maragall”, à càrrec de Mònica Güell, profesora emèrita i antiga directora del Centre. Antologia bilingue composada i traduida del català per Jean-Claude Morera que també serà present a l’acte.

Dimarts 10 de juny a les 18h.

Inscripció via la secretaria del Centre per mail: lettres-EtudesCtalanes-secretariat@sorbonne-universite.fr

Mònica Güell, professeure émérite et ancienne directrice du Centre, présentera La parole vivante de Joan Maragall, une anthologie bilingue composée et traduite du catalan par Jean-Claude Morera, mardi 10 juin à 18h au Centre d’études catalanes en présence de l’auteur-traducteur.

Inscription auprès du secrétariat: lettres-EtudesCtalanes-secretariat@sorbonne-universite.fr

Recital de piano “Antoni Besses” – dimarts 20/05/25

Le Centre d’études catalanes, en partenariat avec l’Institut Ramon Llull et l’Association pour la promotion de la culture catalane à Paris, est heureux de vous inviter au récital de piano d’Antoni Besses le 20 mai prochain à l’amphithéâtre Richelieu en Sorbonne.

Au programme de ce concert, Antoni Besses interprètera des œuvres de compositeurs catalans de l’époque “moderniste” et “post-moderniste” tels qu’Antoni Massana, Frederic Mompou, Joaquim Malats, Enric Morera, Robert Gerhard et bien d’autres encore.

L’entrée est gratuite mais il est indispensable de réserver votre place via le service de billetterie en ligne :

https://www.billetweb.fr/les-compositeurs-catalans-a-lepoque-moderniste-et-post-moderniste

*****

El Centre d’Estudis Catalans, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull i l’Associació per a la Promoció de la Cultura Catalana a París, està encantats de convidar-vos al recital de piano d’Antoni Besses el proper 20 de maig a l’amfiteatre Richelieu a la Sorbona.

Al programa d’aquest concert, Antoni Besses interpretarà obres de compositors catalans de l’època “modernista” i “postmodernista” com Antoni Massana, Frederic Mompou, Joaquim Malats, Enric Morera, Robert Gerhard i molts altres.

L’entrada és gratuïta, però és imprescindible reservar la plaça a través del servei de taquilla online: https://www.billetweb.fr/les-compositors-catalans-a-lepoque-modernista-et-post-modernista.

La població catalana resident a l’exterior,registrada als consolats, augmenta un 5,2% en un any i arriba 406.679 persones a 1 de gener de 2025

Augment significatiu dels retorns cap a Catalunya.Tres de cada quatre noves inscripcions consulars a 2024 corresponen a nascuts fora de l’Estat espanyol per efecte de les diverses lleis de nacionalitat.


El 19 de març, l’INE (Instituto Nacional de Estadística), ha publicat les dades del ‘Padrón de Españoles Residentes en el Extranjero’ (PERE) tancades a dia 1er de gener de 2025. Aquestes dades de l’INE s’elaboren sobre la base dels registres consulars i inclouen la població inscrita per votar [els que formen part del CERA (Cens Electoral de Residents Absents)] i els menors de 18 anys.Segons les dades de l’INE, un total de 406.679 catalans estan inscrits als consolats espanyols d’arreu del món (un augment de 20.193 en un any, el 5,2%) mentre que  la xifra d’espanyols inscrits s’eleva a 3.045.966 (un augment de 137.317 residents exteriors en un any, el 4,7%). Aquestes xifres no inclouen les persones que han adoptat la nacionalitat del país d’acollida (de les quals no es difonen dades oficials) ni les segones o terceres generacions catalanes que han adoptat, normalment, la nacionalitat del país d’acollida.L’any 2024 s’ha caracteritzat, en el cas català, per una continuïtat en el creixement de la població resident a l’exterior amb un augment del +5,2% que és idèntic al de l’any 2023 i superior al de l’any 2022 que va ser del +2,9%.Les altes consulars han estat 33.757 a 2024 però les 13.564 baixes consulars en el mateix període han deixat el saldo final d’inscripcions consulars en un augment de 20.193 persones.

  • La població catalana resident a l’exterior i inscrita a consolats continua mostrant una tendència continuada a l’augment.
  • Lemigració continua essent una solució a les dificultats econòmiques i laborals de moltes persones.
  • El volum de sortides de catalans cap a l’estranger es manté encara en valors significatius.
  • Els retorns des de l’estranger cap a Catalunya, que eren un fenomen poc significatiu en anys anteriors, mostren cada cop uns valors més a l’alça.
  • Una part important de les noves inscripcions consulars provenen de naixements als països de residència i d’un ús molt intens de les possibilitats de recuperació de la nacionalitat espanyola (lleis memòria històrica i memòria democràtica, etc.).
  • Això significa que, al menys en el curt termini, els augments de participació electoral derivats de la supressió del ‘voto rogado’ no arriben a compensar l’alt creixement del cens i no es reflecteixen en augments significatius dels percentatges de participació electoral.

L’augment de residents catalans és general a gairebé totes les demarcacions consulars de tots els països.Descarregueu-vos el comunicat complet de la FIEC en PDF.

Projecció: L’EXPEDICIÓ (Association 24 Août 1944)

Un documentaire de Felip Solé (2005, 95′, VOST)
le Jeudi 13 février à 19h

Paris’Anim ; Centre Place des Fêtes – 2/4 rue des Lilas – 75019 Paris

Entrée gratuite

Que s’est-il passé aux Baléares à partir de l’été 1936 ?

Le coup d’état militaire éclate le 19 juillet aux Baléares. Le général Goded, chef militaire des Baléares déclare l’état de guerre. Le coup d’état échoue à Minorque mais triomphe à Majorque.

Histoire de la conquête des Baléares par les nationaux…… Une histoire de terrible ! 

La projection sera suivie d’un débat en présence du réalisateur.

Etude académique sur la participation civique des citoyens européens (non-Français) résidant en France

Nous vous partageons une étude menée par David Gouard, Maître de conférences en science politique à l’Université Toulouse – Jean Jaurès (IUT Figeac).

Cette recherche est financée par le Labex Structuration des Mondes Sociaux de l’Université Fédérale de Toulouse. Pour en savoir plus : https://sms.univ-tlse2.fr/accueil-sms/la-recherche/operations-structurantes/repere-recherche-empirique-sur-la-participation-electorale-des-ressortissants-europeens

Cette équipe a préparé un questionnaire en ligne anonyme et multilingue à destination des différentes populations européennes qui vivent en France. Le questionnaire est accessible ici : https://enquetes.univ-tlse2.fr/index.php/687347?lang=es

Exposition Pep Duran: Un monologue / Un monóleg

DATES
30/01/2025 – 20/03/2025

Le  travail de Pep Duran, peintre, sculpteur et scénographe reconnu, s’articule autour de la représentation et de la mise en scène. Construite à base de chutes qu’il réutilise pour les resignifier et les réinterpréter, sa proposition, intitulée Un monologue / Un monóleg confronte la notion de dialogue entre pièce et espace pour offrir une scène où le rôle principal revient aux pièces (re)présentées. 

Escenògraf de formació, Pep Duran Esteva (Vilanova i la Geltrú, Barcelona, 1955) ha desenvolupat la seva pràctica artística al voltant de conceptes com ara la representació, la construcció i la posada en escena. Com en el cas del títol que dona nom a la mostra, la seva obra es nodreix del vocabulari formal i temàtic de la dramatúrgia per desconstruir el pla de la realitat en què vivim instal·lats.

Les seves obres juxtaposen abstracció i figuració, i plantegen un diàleg entre l’objecte i la seva representació que aspira a infondre una nova mirada sobre allò que (re)coneixem com a real. Amb aquest objectiu, recorre a estratègies com el collage, l’estranyament o la resemantització: contraposa imatges de taules, cadires i estanteries amb objectes de fusta diversos, recicla i resignifica papers d’antics decorats, i embolcalla elements diversos amb mantes, abstraient, d’aquesta manera, la seva objectualitat. Tot amb la intenció de bastir un univers simbòlic que, en la seva qualitat de re-presentació, ens convida a cercar una comprensió més crítica amb les convencions d’aquest món.

Allunyant-se, per tant, de l’escenografia com a simple element contextual, i traslladant les representacions del món real a un primer pla, Duran ens proposa un escenari on el veritable protagonisme recau sobre els objectes resignificats.

Centre d’Etudes Catalanes de la Sorbonne – 39 rue du Bourg-Tibourg, 75004 Paris

09h00 – 20h00