RCR Arquitectes Pritzker 2017 i MiAS Arquitectes exposen al Centre Pompidou de París

El Musée national d’art moderne – Centre de création industrielle / Centre Pompidou à Paris mostra des de de mitjan de setembre de 2020 i durant vuit mesos una col·lecció de 73 esbossos i 10 maquetes de RCR Arquitectes, que formen part de la col·lecció permanent d’arquitectura del museu. Les obres es podran visitar a la sala 28 de la 4a planta. A la sala 29, MiAS Arquitectes exposarà 42 maquetes, 14 dibuixos i 18 gravats que també entraran a formar part de la Col·lecció Permanent del Museu.


Aquest projecte destaca la ferma aposta del Pompidou pels creadors del Museu Soulages, a Rodez, que va començar ja fa uns quants anys, amb la voluntat de tenir obra de RCR Arquitectes a la col·lecció d’arquitectura del Centre. L’Institut Ramon Llull col·labora en la mostra com ja ho va fer el novembre de 2019 quan es va celebrar una conferència sobre l’obra de RCR sota el signe de la creativitat compartida.


La trajectòria de l’equip RCR ha sigut especialment reconeguda a França: Chevalier & Officier Ordre des arts et des lettres 2008, 2014, l’Académie d’Architecture va concedir la Medalla d’Or a Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta el 2015, preconitzant el Premi Pritzker el 2017, i que els va nombrar membres estrangers el passat 20 de febrer.


La mostra recull una selecció de 7 projectes que van des del primer concurs que varen guanyar amb el Far de Punta Aldea fins a les últimes obres encara per construir a París, la Île Seguin i el Pavelló Vide.


La mostra es planteja com una experiència sensorial ampliada gràcies a una col·laboració amb el duo artístic CaboSanRoque. El muntatge planteja els esbossos i maquetes com un material amb veu pròpia que adquireix protagonisme alhora d’apropar al visitant a l’origen de les idees, intencions i energies que es materialitzen en un projecte o una obra construïda. Agrupats i desposseïts de la lògica interna de cada projecte, la mostra no intenta explicar a fons cada projecte, sinó posar en relleu l’expressivitat pròpia de cada suport, i fins i tot donar valor a tot allò físic i exclusiu del format que es queda en ell mateix, i que no acaba traspassant a l’obra arquitectònica.


CaboSanRoque crea un espai polifònic en el que es creuen mirades molt diferents del fotògraf Hisao Suzuki i de Marc Checinski. A través del so, la il·luminació i el vídeo ens submergim en un ambient immersiu que ens presenta un panòptic del procés creatiu i del món sonor dels llocs d’on s’assenten les obres.


L’espai expositiu es tensa entre la paret amb tots els esbossos i la paret oposada amb els vídeos de l’Hisao Suzuki i la Júlia de Balle de totes les obres exposades, projectats a paret entera, del sostre al sòl. Tots els dibuixos es pengen sense deixar espai entre marcs per acabar formant un gran quadre d’uns 7x4m, un quadre de quadres, en el que s’han buscat relacions cromàtiques i formals entre els dibuixos, més enllà de la proximitat dels dibuixos del mateix projecte. Les maquetes estan distribuïdes per la sala entre aquests dos pols.


La immersió de RCR en el món es produeix activant i implicant a l’espectador amb tots els seus sentits: a la vegada que veiem el vídeo d’una obra determinada, la il·luminació puja d’intensitat i subratlla els esbossos i les maquetes corresponents, estem immersos a la reproducció quadrifònica de l’ambient sonor d’aquest edifici i la veu de Marc Checinski ens parla del projecte des de dins de la maqueta en qüestió. Es produeix una superposició de temps de diferents velocitats i profunditats: el temps de la poesia i la ficció de Marc Checinski, el temps objectiu al que ens trasllada el so capturat en cada un dels emplaçaments, i el temps real dels vídeos, en el límit entre la fotografia i el vídeo.


L’evocació d’aquestes mirades simultànies ens submergeix en les profunditats de les obres, on es pot sentir l’ànima que les habita.

QUAND FRANCO EST MORT, NOUS AVIONS 30 ANS

L’associació 24 août 1944, organitza la projecció del documental:

Quand Franco est mort, nous avions 30 ans

(2005), 52’ de Gustavo Cortez Bueno

Franco est mort le 20 novembre 1975, après quarante ans de dictature en Espagne. C’était il y a trente ans.

Comment expliquer qu’en quarante ans de règne, Franco n’ait connu aucune contestation qui ait pu menacer son pouvoir ?

Trente ans après la mort du Caudillo, que reste-t-il du franquisme dans l’Espagne actuelle ? La question est grave et elle suscite des polémiques, pour beaucoup il est encore trop tôt pour la poser… Signe que l’ombre du dictateur plane toujours sur l’Espagne contemporaine. Mais n’est-il pas temps de donner la parole aux témoins du franquisme pour ne pas laisser une part de l’histoire espagnole tomber dans l’oubli ?
A travers ce film, le réalisateur revendique le droit de se réapproprier son passé, de questionner la mémoire collective, et surtout d’en débattre publiquement.

Ce film de 2005 conserve toute son actualité et ses interrogations. Nous sommes à une période charnière de l’histoire d’Espagne voire de l’histoire européenne. Une petite rétrospective illustrée par ce documentaire nous permettra de faire le point dans nos têtes et face à la réalité.

Nous vous attendons masqués mais nombreux !

ATTENTION! cette fois-ci, exceptionnellement ce sera :

mercredi 14 octobre 2020 à 19h
suivi d’un débat avec Ramon Pino & Juan Chica-Ventura

Paris’Anim – Centre Place des Fêtes

2/4 rue des Lilas – 75019 Paris

Entrée gratuite

Concert homenatge a Pau Casals

Centenari de l’Orquestra Pau Casals

Dimecres 21 d’octubre a les 18h30

Amb motiu del centenari del primer concert de l’Orquestra Pau Casals al Palau de la Música, la Delegació del Govern de Catalunya a França ens convida a commemorar aquesta data amb un concert del quartet de cordes, Quartet Casals, que interpretarà temes de Beethoven i de Sollima a la Sala Cortot. Aquest concert també retrà homenatge al patrimoni musical del xef d’orquestra Pau Casals, així com al seu compromís absolut tan humanitari com per a la pau.

Inscripcio obligatoria en rao del nombre de places limitada:

Inscripció obligatòria a causa del límit de places:

https://www.weezevent.com/concert-pau-casals-18h30

VIDEOCLIP OFICIAL DE “JA NO HI HAN HORES MORTES ” DE FALCON & FIRKIN

Us presentem el Videoclip Oficial del Single ”Ja No Hi Han Hores Mortes” del 8è. Disc de Falcon & Firkin titulat Sant Silvestre editat per La Catenària (Segell Mircroscopi).

Us deixem l’enllaç per tal que el pogueu veure i compartir si us agrada:

Rodat al Juliol de 2020 a Manresa i al Pantà de Sant Ponç amb Albert Palomar d’Aviram Films il’actor Joan Fortes il’actriu Adriana Galo Gori. La cançó ha estat produïda, grabada, editada i mesclada per Jordi Armengol als Estudis Sia Studio de El Pont de Vilomara i masteritzada per Juanjo Muñoz als Estudis CatMastering de Manresa.