Com cada any per aquestes dates, arriba el programa “L’estiu és teu”, una proposta de lleure adreçada als infants i joves catalans que inclou uns torns específics amb places reservades per a residents a l’estranger d’entre 8 a 16 anys inscrits en el Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior. La modalitat per a residents a l’exterior de “L’estiu és teu” l’organitza l’Agència Catalana de la Joventut en col·laboració amb la Direcció General de la Catalunya Exterior del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea. Quins torns hi ha aquest any? Enguany hi ha tres torns amb places reservades per a residents a l’exterior, i les estades tenen lloc als albergs de la Molina i de l’Escala, dos albergs de la Xanascat amb instal·lacions adequades per al lleure on els infants i joves poden gaudir de totes les activitats proposades. Tots els torns comparteixen les característiques següents: – Tipologia: combinades, és a dir, són estades de català i multiesportives que combinen diverses activitats d’esports d’aventura amb la pràctica de la llengua catalana i el coneixement de la cultura. – Edats: de 8 a 12 anys i de 13 a 16 anys.Durada: 7 dies (6 nits). – Places: 20 reservades per a infants o joves residents a l’exterior per torn. – Dates: L’Escala del 21 al 27/07/2024, La Molina del 28/07/2024 al 03/08/2024 i del 04 al 10/08/2024 M’interessa, com sol.licitar la plaça? Si vols apuntar el teu fill o filla a les estades, has d’emplenar la sol·licitud de serveis del Registre i demanar el torn escollit. Tingues en compte que per poder-hi sol·licitar plaça han d’estar inscrits en el Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior.. El termini per presentar sol·licituds és del 2 d’abril al 24 de maig (o quan s’exhaureixin totes les places). Les places són limitades i s’atorguen per ordre de preinscripció i preferència. Cal que hi hagi un mínim de 10 participants perquè es dugui a terme cadascun dels torns per a residents a l’exterior del programa “L’estiu és teu”. |
Arxiu mensual: març de 2024
LA POBLACIÓ CATALANA RESIDENT A L’EXTERIOR – XIFRES
La població catalana resident a l’exterior, registrada als consolats, augmenta un 5,2% en un any i arriba a 386.486 persones a 1 de gener de 2024. Augment significatiu dels retorns cap a Catalunya. Tres de cada quatre noves inscripcions consulars a 2023 corresponen a nascuts fora de l’Estat espanyol.
El 19 de març, l’INE (Instituto Nacional de Estadística), ha publicat les dades del ‘Padrón de Españoles Residentes en el Extranjero’ (PERE) tancades a dia 1er de gener de 2024. Aquestes dades de l’INE s’elaboren sobre la base dels registres consulars i inclouen la població inscrita per votar [els que formen part del CERA (Cens Electoral de Residents Absents)] i els menors de 18 anys.
Segons les dades de l’INE, un total de 386.486 catalans estan inscrits als consolats espanyols d’arreu del món (un augment de 19.119 en un any, el 5,2%) mentre que la xifra d’espanyols inscrits s’eleva a 2.908.649 (un augment de 118.832 residents exteriors en un any, el 4,2%).
L’any 2023 s’ha caracteritzat, en el cas català, per una represa significativa del creixement de la població resident a l’exterior amb un augment del +5,2% que és superior al de l’any anterior que va ser del +2,9%. Les altes consulars han estat 32.675 a 2024 però les 13.556 baixes en el mateix període han deixat el saldo migratori final en un augment de 19.119 persones.
- La població catalana resident a l’exterior i inscrita a consolats continua mostrant una tendència continuada a l’augment.
- L’emigració continua essent una solució a les dificultats econòmiques i laborals de moltes persones.
- El volum de sortides de catalans cap a l’estranger es manté encara en valors significatius.
- Els retorns des de l’estranger cap a Catalunya, que eren un fenomen poc significatiu en anys anteriors, mostren cada cop uns valors més a l’alça.
- Una part important de les noves inscripcions consulars provenen de naixements als països de residència i d’un ús molt intens de les possibilitats de recuperació de la nacionalitat espanyola (lleis memòria històrica i memòria democràtica, etc.).
Això significa que, al menys en el curt termini, els augments de participació electoral derivats de la supressió del ‘voto rogado’ no arriben a compensar l’alt creixement del cens i no es reflecteixen en augments significatius dels percentatges de participació electoral.
L’augment de residents catalans és general a gairebé totes les demarcacions consulars de tots els països.
Descarregueu-vos el comunicat complet de la FIEC en PDF.
Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona
Programa d’activitats d’abril, maig i juny.
Catalans de l’exterior – Vot eleccions europees
Aqui teniu un una guia editada per la FIEC:
AURORE – Documentaire, présenté par l’association 24 Août 1944
28 mars 2024 de 19h à 22h
Le dernier jour de la guerre d’Espagne, Aurore, âgée de 16 ans, quitte Alicante sur un bateau anglais, le Stanbrook. Soixante ans plus tard, elle meurt à Martigues en n’ayant livré que des bribes de son histoire. Raoul, son mari, et Manu, son petit-fils, décident alors de retourner ensemble en Espagne sur les lieux de l’enfance d’Aurore. Ils découvrent l’histoire de son beau-père, Miguel, député socialiste, exécuté en 1942. Une plongée au cœur des derniers instants de la Guerre d’Espagne et sur les années de franquisme. Un retour nostalgique et critique sur les idéaux qui ont nourri la vie d’Aurore et de Raoul. Un regard sur l’Espagne d’aujourd’hui confrontée à son passé
site : http://www.aurore-lefilm-documentaire.com
Le réalisateur : Christian Caroz
Ingénieur passionné par les itinéraires politiques et les aventures humaines, il se tourne en 2002 vers le cinéma documentaire de création. Après une formation aux Ateliers Varan et à la Résidence d’écriture documentaire de Lussas, il obtient un Master Pro « Métiers du film documentaire » à la faculté d’Aix en Provence. Il réalise ensuite quatre films :
La mémoire clandestine (2002), Aurore (2007), Le train de mémoire (2021) et Au coeur battant du monde (2023).
La projection sera suivie d’un débat avec le réalisateur
Le jeudi 28 mars à partir de 19 h jusqu’à 22h
Paris’Anim ; Centre Place des Fêtes
2/4 rue des Lilas
75019 Paris
Entrée gratuite
Dia Mundial de la Poesia – 21/03/2024
En la dissetena edició del Dia Mundial de la Poesia, la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d’Associacions i Clubs Unesco han escollit el poema «m’he estimat molt la vida» de Vicent Andrés Estellés, de qui enguany commemoren el centenari del naixement, com a batec d’un acte que ens convida a festejar la seva obra.
Han preparat un acte gratuït a Barcelona pel dijous 21 de març al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, C/ de Montalegre, 5, 08001 Barcelona.
L’entrada és gratuïta amb reserva prèvia.. A la web del CCCB hi trobareu l’enllaç per fer la reserva.
#DMP24