L’impunité accordée aux bourreaux

L’associació Agost 1944 organitza una conferència amb el jutge Baltasar Garzon a l’ajuntament de París el dimecres 4 de març a les 17h30

Conférence du juge Baltasar Garzón
“Contre l’impunité des bourreaux franquistes,
la vérité étouffée.” Un juge rompt le silence !
 Une conférence qui fera l’historique du travail de mémoire mené en Espagne, l’ouverture des fosses communes et les revendications des associations espagnoles pour la vérité. Le travail accompli par le juge Garzón afin d’obtenir réparation pour les victimes du franquisme, sa participation à la mobilisation civile et judiciaire contre l’impunité accordée aux bourreaux et pour une justice et une vérité historique portée à la connaissance de tous.La situation aujourd’hui où on attend l’annulation des procès franquistes, et que justice soit enfin rendue contre les tortionnaires.

De 17h30 à 19h
Le juge Baltasar Garzón abordera tous ces thèmes cités
De 19h15 à 20h30
Débat avec la salle.Médiatrice :  Sophie Thonon, avocate 
Traductrice : Frida RochoczAuditorium de l’Hôtel de Ville
5 rue de Lobau-75004 Paris
(Métro Hôtel de Ville, lignes 11 et 1)
Entrée gratuite
Avec le soutien du « Collectif Argentin pour la Mémoire »
Entrée libre et gratuite dans la limite des places disponibles.
Une inscription préalable est nécessaire (voire ci-dessous).
Ne manquez pas ce rendez-vous !

https://inscription.24-aout-1944.org/

Pel·lícula – Contre le silence

L’associació 24 d’agost 1944 organitza aquest sessió de cinema sobre els crims franquistes

Le jeudi 27 février 2020 à 19h-22h

Projection du film

« La causa contra Franco » « Le procès contre Franco »102’ VOST (2018,) de Dietmar Post et Lucia Palacios

En présence de Dietmar Post. 
Suivi d’un débat avec María Garzón, 
directrice de la Fondation Baltasar Garzón.

Traductrice : Frida Rochocz

Les cinéastes se penchent sur les crimes commis en Espagne, le coup d’état de 1936 à la dictature féroce, dirigée par le Général Franco jusqu’en 1975, qui a pris le pouvoir par la force, avec la complicité  des dictatures allemande, italienne et portugaise.

La Causa contra Franco : La Plainte présentée en Argentine pourrait-elle déboucher au final, sur le dernier grand jugement contre une dictature fasciste du 20e siècle. Le Nuremberg espagnol ?

Un film essentiel pour la justice et la vérité historique dues au peuple espagnol, sur 40 ans de dictature franquiste et ses crimes qui restent impunis à ce jour.

 Centre Paris’Anim de la Place des Fêtes
2/4 rue des Lilas – 75019 Paris 
(métro Place des Fêtes ligne 11)

Entrée gratuite

Inauguració de l’Exposició de Lidia Masllorens

La universitat de la Sorbona, ens proposa participar en l’inauguració de l’exposició de l’artista catalana Lídia Masllorens el dijous 27 de febrer a les 18h30 al Centre d’Estudis Catalans. Aquesta exposició reuneix obres de les sèries “Retrats” i “Zoom”.

Si desitgeu participar-hi, cal una pre-inscripció abans del 25 de febrer. Mail: lettres-etudescatalanes-secretariat@sorbonne-universite.fr

Massacre a la Comédie française – Tarifa especial

La Comedie Française programa del 23 de gener al 8 de març l’obra de la catalana Lluïsa Cunillé, Massacre (títol original Occisió) traduïda al francès per Laurent Gallardo i dirigida per Tommy Milliot.

Es un orgull per a tots nosaltres veure que obres d’autors catalans es tradueixen al francès i es programen en els millors teatres francesos. Si no us voleu perdre la oportunitat de veure aquesta obra, la Comedie Française ens proposa un descompte….

TARIFA PREFERENT : 20€ en comptes de 24€
RESERVA per internet en aquest enllaç: https://billetterie.comedie-francaise.fr/node/93666
o per telèfon al 01 44 58 15 15
indicar el codi CATALUNYA
(Oferta non retroactiva, valable en el limit de places disponibles. +1€ de despeses de gestio internet.)

https://www.comedie-francaise.fr/fr/evenements/massacre-19-20#

MASSACRE
Massacre (de la qual el títol original és Occisió) escenifica dues dones, D i H, que es veuen obligades a cohabitar en un hotel durant una setmana. D és la propietària d’aquest establiment perdut a les montagnes, a diversos quilòmetres del primer poble. Per manca de clients, l’hotel està a punt de tancar portes definitivament. H és l’última clienta. Ha reservat una habitació i compte quedar-s’hi. Tot i la insistència de D perquè abandoni l’establiment, H rebutja com si es tractés d’una necessitat existencial. Aquestes dues dones, que tot les oposa, es troben a una etapa crucial de la seves vides: l’una vacil·la a vendre el negoci familiar per construir un futur en un altre indret i l’altre ha d’aprendre a enfrontar la solitud després del seu divorci. Cada vespre, com un ritual, es troben al saló de l’hotel per intercanviar sobre la vida quotidiana, però aquest diàleg a priori ordinari deixa a poc a poc entreveure el disturbi que els viu. L’arrivada imprevista d’A, automobilista víctima d’un accident al bell mig de la nit, trenca l’equilibri precari de l’espai tancat.

LLUISA CUNILLE
Nascuda l’any 1961 a Badalona, Catalunya, Lluïsa Cunillé es forma, entre 1990 i 1993, participant als seminaris de dramatúrgia textual de José Sanchis Sinisterra a la Va Salar Beckett de Barcelona. L’any 1995, funda amb Paco Zarzoso i Lola López La Companyia Hongaresa debTeatre i l’any 2008, la companyia La Reina de la Nit amb Xavier Albertíet Lola Davó. Entre 2006 i 2011, és autora resident al Teatre Lliure de Barcelona. Actualment és membre del comitè de lectura del Teatre Nacional de Catalunya. Des de 1992, any on escriu el seu primer text, Rodeo, s’han representat una cinquantena de les seves obres i adaptacions. Es pot citar especialment Libración (1994), Privado (1998), Passatge Gutenberg (2000), Aquel àrea infinito (2003), Barcelona, mapa d’ombres (2004), La cantante calva en el McDonald ́s (2006), Depois de Mim, o Dilúvio (2007) – l’obra va ser muntada a Quebec l’any 2012 amb el títol Després de mi, el diluvi, El quadrar Franklin (2015), Islàndia (2017) i Dinamarca (2019). Les seves obres es representen a Espanya, a Portugal, a Argentina, als Estats-units, a Bèlgica, a Uruguai, a Alemanya, a Canadà, a Itàlia i a Mèxic. Lluïsa Cunillé ha obtingut, entre altres, el premi Calderón de la Barca (1991),el preu de la Crítica de Barcelona (1994, 2000 i 2016), el preu Ciutat de Barcelona de les arts escèniques (2004), el preu nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya (2007) i el premi nacional de Literatura dramàtica del ministeri de la Cultura espanyol (2010). Lluïsa Cunillé escriu Occisió (« mort violenta » en català) l’any 2001. La peça és creada l’any 2005 al Teatre Lliure de Barcelona a una escenificació de Lurdes Barba. Massacre, segons la traducció de Laurent Gallardo, és el primer text de Lluïsa Cunillé representat a França.

Concurs de microrelats

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) organitza, amb la col·laboració de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, la cinquena edició del Concurs de Microrelats.

Com a les edicions anteriors, el termini de participació s’inicia el dia 1 de febrer i finalitza el 31 de març del 2020. Les categories per a participar-hi són les següents:

– Categoria Oberta. Hi poden participar totes les persones majors d’edat que ho desitgin. Les obres que es presentin en aquesta categoria han de girar entorn del lema “Cultura, una porta a la llibertat”.

– Categoria Xerrem. Hi poden participar les persones majors d’edat que formin part d’un grup Xerrem o Parlem de la CAL. En aquesta categoria els microrelats han de fer referència al número “5”, amb motiu de la celebració de la cinquena edició del Concurs. Les obres s’han de presentar en suport d’àudio, amb una durada màxima de dos minuts.

Hi ha tres premis per a cada categoria. El primer premi de la Categoria Oberta consisteix en una inscripció gratuïta a un curs de 20 hores de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. En el cas de la Categoria Xerrem, el primer premi és un lot de llibres i dues entrades per a una representació de teatre. Els autors dels relats que quedin en segona i tercera posició també rebran un lot de llibres.

Podeu consultar les bases del Concurs de Microrelats 2020 per a obtenir més informació.

Si teniu qualsevol dubte, us podeu posar en contacte amb la CAL a través de l’adreça electrònica microrelats@cal.cat o el telèfon 93 415 90 02.