Cursos de català en linia per a joves de 12 a 17 anys

Fa uns mesos us vam fer arribar, en nom de l’Institut Obert de Catalunya (IOC), informació sobre el programa virtual d’aprenentatge de la llengua catalana CRE, adreçat als joves de 12 a 17 anys residents a l’exterior.

L’objectiu dels cursos, que es realitzen a través del campus virtual de l’IOC i compten amb la presència activa de professors, que fan un seguiment individualitzat de cada alumne, és millorar la competència comunicativa oral i escrita en llengua catalana dels joves, amb activitats enfocades a aquest col·lectiu i en un context d’immersió en la cultura dels països de llengua catalana, des d’una visió global i oberta.

La matrícula d’aquests cursos està oberta fins al 27 de setembre. El curs començarà l’1 d’octubre. L’estructura dels cursos és quadrimestral, d’octubre a gener i de febrer a juny. 

Trobareu més informació sobre l’organització del curs i la matrícula a l’enllaç següent: https://ioc.xtec.cat/educacio/cre.

Per a qualsevol dubte o consulta, podeu adreçar-vos a cre@ioc.cat.

Debat en línia: “Nova Caledònia: història d’un referèndum d’independència pactat”

El 5 de maig de 1998, es van firmar a Nova Caledònia els acords de Nouméa, acord tripartit entre l’Estat francès, representants dels grups partidaris de la independència i representants dels grups partidaris de romandre a França. Aquest pacte preveia, entre d’altres, la celebració de fins a tres referèndums en cas que els dos primers no fossin favorables a la independència. El primer es va celebrar el 4 de novembre del 2018, i el segon es celebrarà el 4 d’octubre d’enguany.

En aquest marc d’extrema actualitat, la Delegació del Govern a França ens convida el proper dijous 1er d’octubre a les 19.30 al debat en línia: “Nova Caledònia: història d’un referèndum d’independència pactat”. Comptarem amb ponents excepcionals com:

–          Alain Christnacht, antic Alt Comissari de la República Francesa a Nova Caledònia i coredactor dels Acords de Nouméa

–          Sarah Mohamed-Gaillard, professora d’història contemporània a l’INALCO

–          Jacques Wadrawane, antic Secretari General adjunt de l’Alt Comissari de la República Francesa a Nova Caledònia

Podreu accedir-hi el 1er d’octubre a les 19h30 en aquest enllaç. El debat serà en francès subtitulat en català.

Pel.lícula : JOSEP

En motiu de la sortida de la pel·lícula d’animació JOSEP, realitzada pel dibuixant Aurel, i basada en la història real de Josep Bartolí, sindicalista, dibuixant, pintor i escriptor, vàries entitats proposen una vesprada cinema-debat. El pel.lícula ha estat sel.lecionada a la 73ena edició del Festival de Cannes.

Veus d’actors conegudes com : Sergi López, Bruno Solo, David Marsais, Gérard Hernandez, Thomas VDB, Valérie Lemercier, François Morel, Alain Cauchi, Sophia Aram i Sílvia Pérez Cruz que també ha composat la música de la pel.lícula.

Aquí en teniu un recull:

Dimarts 29 de setembre, a les 19h30, l’association 24 août 1944 presenta el film en presència dels realitzadors i de Jean Estivill (POUM).

Lloc: Cinema les 7 Parnassians – 98 Bd de Montparnasse – 75014 Paris (metro Vavin)

Pre-reserva obligatoria per mail o telèfon: 24aout1944@gmail.com Preu: 6 euros

El divendres 2 d’octubre a les 20h30, la Delegació del Govern de Catalunya organitza la projecció a la sala de cine L’Arlequin (76 Rue de Rennes, 75006 Paris). Després de la projecció ens convida a participar al debat amb la presència del nebot del protagonista de la pel·lícula, Georges Bartolí, reporter fotògraf i autor del llibre La Retirada. Éxodo y exilio de los republicanos españoles, i Marie-Christine Jené, filla d’exiliats republicains.

Preu: consultar tarifes del cinema L’Arlequin. Les entrades no estan encara disponibles, però properament es podran reservar des de la pàgina web del cinema o el mateix dia de l’acte.

Dimecres 7 d’octubre a les 20h30 l‘Espace 1789 – espai d’espectacles pluridisciplinari i cinema d’art i assaig a St Ouen – organitza una projecció-xerrada animada per la Professora d’Espanyol de l’Universitat Paris 8 i especialista de cinema espanyol, Pascale Thibaudeau. Actualment treballa en un projecte de recerca sobre la relació entre el cinema, la història i la memòria.

Entrada: 7 euros / 5,50 euros

Pel.licula i xerrada: JOSEP – dimarts 29/09/20

L’association 24 août 1944 présente

un film d’Aurel 2020, 74′

Mardi 29 septembre à 19h30

 En présence des réalisateurs et de Jean Estivill (POUM)

Sélection Officielle de la 73ème édition du Festival de Cannes.

À travers son film dessiné, Aurel nous conduit à la découverte de Josep Bartoli (1910-1995) Plutôt dessinateur caricaturiste Bartoli comme son compagnon Shum est déjà très connu en juillet 1936. Il est un des fondateurs du SDP, actif au sein du comité révolutionnaire du syndicat, il le quitte pourtant rapidement pour partir sur le front d’Aragon. Il est proche du POUM et de la CNT. (…) Son travail est plus proche du dessin de presse et son trait (fin et délicat) s’adapte mal à l’affiche. En 1939, il passe la frontière avec l’ex Colonne Ascaso (28ème Division). Comme beaucoup, il fait la tournée des camps Barcarès, Bram, etc. Il finit par s’échapper et rejoindre Paris.. Avec l’occupation, la vie de clandestin continue : Chartres, Bordeaux, Marseille et enfin la Liberté, c’est-à-dire le Mexique, via la Tunisie. Dans ces camps, il continue à dessiner clandestinement sur un petit carnet qui le suivra partout. Quelques années plus tard, c’est à partir de ces croquis, qu’il conçoit un album entièrement consacré à l’univers concentrationnaire. Au Mexique, il rencontre Frida Kalho et reprend contact avec des militants du POUM. De Mexico à la côte Ouest des USA, il n’y a qu’un pas qu’il franchit pour travailler à Hollywood, puis New-York. Toujours en lutte avec le franquisme, il collabore régulièrement avec Ruedo Iberico, « la » maison d’édition des exilés antifranquistes sur Paris. Il ne retournera en voyage en Catalogne qu’en 1977. (http://affiches-combattants-liberte.org/fr/25__bartoli-j)

Scénariste du film, Jean-Louis Milesi ;

Des voix d’acteurs remarquables : Sergi López, Bruno Solo, David Marsais, Gérard Hernandez, Thomas VDB, Valérie Lemercier, François Morel, Alain Cauchi, Sophia Aram et Sílvia Pérez Cruz qui a aussi composé la musique du film.

Conferència zoom del Centre català de Luxemburg

Els amics del Casal de Luxemburg ens proposen participar a la conferència que han organitzat pel proper divendre 11 de setembre a les 19h00.

Serà una conferència de l’historiador Joaquim Albareda Salvadó sobre la Guerra de Successió.

La ponència serà a càrrec el doctor en Història Joaquim Albareda Salvadó, catedràtic d’Història Moderna a la Universitat Pompeu Fabra. Autoritat internacional pel que fa a la Guerra de Successió, parlarà de l’11 de setembre de 1714 des d’una perspectiva històrica. Aquí teniu l’enllaç a la xerrada. També será possible seguir la conversa a través del canal de YouTube del Centre Català de Luxemburg.

ANC organitza una diada internacional

Impulsada per les Assemblees Exteriors de l’Assemblea Nacional Catalana, la #CatalanWeek començarà el 29 d’agost i durarà fins al 13 de setembre, i inclourà actes tant presencials com virtuals.

Les Assemblees Exteriors de l’Assemblea Nacional Catalana impulsen enguany, com ja és tradició, diversos esdeveniments i actes de preparació per a la Diada Nacional de Catalunya de l’11 de Setembre, agrupats en la coneguda com a #CatatalanWeek.  

Organitzada per primera vegada el 2016, la #CatalanWeek té com a objectiu fomentar la causa independentista de Catalunya a l’estranger, i en el moment actual que travessa el país, denunciar també la repressió política espanyola contra el poble de Catalunya. 

En aquest sentit, i malgrat l’actual escenari polític i sanitari, les representacions de l’Assemblea a països com Mèxic, Bèlgica, Anglaterra, Luxemburg, Estats Units, Portugal i Alemanya entre d’altres, organitzaran més de vint actes repartits en dues setmanes, del 29 d’agost al 13 de setembre.

El diumenge 6, l’Assemblea de Mèxic celebrarà una taula rodona digital centrada en la solidaritat entre els moviments independentistes de Catalunya i el país llatinoamericà. El mateix dia, l’Assemblea de Brussel·les inaugurarà l’exposició “Presoners polítics a l’Espanya Contemporània”, de Santiago Sierra, que estarà exposada fins a finals de mes a la capital belga. L’endemà, l’Assemblea de Luxemburg organitzarà una conversa digital amb el Conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, i el 9 de setembre, l’Assemblea d’Anglaterra durà a terme un debat en directe amb representants dels partits polítics catalans independentistes. La vigília de la Diada tindran lloc una conferència a Lisboa que comptarà amb la participació de l’historiador i periodista portuguès Fernando Rosas, i una concentració a la Place de la République de París.