MNAC – Barcelona

Mey Rahola (1897-1959). La nova fotògrafa
Del 25 de novembre de 2022 al 29 de maig de 2023
Mey Rahola (Lleó, 1897-Vaucresson, 1959) va ser una de les primeres dones en fer-se un nom en l’àmbit de la fotografia artística a Espanya. En molt poc temps, entre 1934 i 1936, la seva afició va adquirir una dimensió pública a través d’exposicions, premis i publicacions.
Aprofita les vacances per visitar l’exposició

Barcelona Alumni Global Summit, cimera anual

La SciTech DiploHub, el Hub de Diplomàcia Científica i Tecnològica de Barcelona, entitat de col·laboració público-privada té la missió de representar l’ecosistema de ciència, tecnologia i innovació de Barcelona a l’estranger i implementar la seva estratègia de diplomàcia científica.

El proper 22 de desembre organitza en format presencial a Barcelona l’ Alumni Global Summit, la cimera anual de la diàspora de talent científic i tecnològic format a Catalunya i ara establert arreu del món.

Un any més, aquesta jornada reunirà més d’un centenar de membres de la comunitat de talent global de més prestigi format al nostre ecosistema en els camps de la ciència, la tecnologia i la innovació, i actualment a l’exterior; la xarxa Barcelona Alumni, que ja compta amb més de 1600 membres a més de 30 països. Podeu veure el vídeo de la darrera edició presencial aquí.

Trobareu el programa de l’acte en aquest enllaç.

Via el Casal de Catalunya, conviden a la comunitat de professionals científics i tecnològics establerts a França a participar en aquesta trobada. La participació a la cimera és completament gratuïta, i les persones interessades han d’enviar un correu a barcelonaalumni@scitechdiplohub.org per registrar-se. 

LES CAISSES D’AMSTERDAM de Felip Solé

L’association 24 août 1944
vous invite à la projection du documentaire
LES CAISSES D’AMSTERDAM
de Felip Solé (2010 – 73’)
le 15 décembre  2022

De 19h à 22h00, au Centre Place des Fêtes 2/4 rue des Lilas 75019 Paris  

Entrée gratuite

1939 : Dans Barcelone assiégée par les troupes fascistes, un groupe d’hommes est chargé de sauvegarder les archives de la CNT et de les emmener à Amsterdam. En 2010 : L’analyse des documents tisse une large relation entre les anarchistes de Barcelone, le mouvement makhnoviste ukrainien et les révoltes en Patagonie argentine.

Un projet qui rassemble des philosophes, des théoriciens et des intellectuels de renommée mondiale qui s’identifient à l’idéologie libertaire. Une collection de témoignages sur des personnes qui vivent selon l’idéal anarchiste. Documents cinématographiques, lettres manuscrites et photographies contribuent à faire revivre un mouvement stéréotypé et stigmatisé tout au long de son histoire.. Une intrigue qui mêle l’histoire de la Confédération nationale du travail (CNT), instigatrice de la révolution en Catalogne ; le mouvement makhnoviste en Ukraine – l’une des factions révolutionnaires combattant le régime tsariste jusqu’à sa liquidation par les bolcheviks – et les grandes révoltes patagoniennes mises au jour par l’oubli de la main du grand journaliste Osvaldo Bayer. L’intrigue débute en janvier 1939 avec l’évacuation de 22 caisses des archives de la CNT, juste avant l’occupation de Barcelone par les troupes fascistes. Ces archives furent  déposées à l’Institut International d’Histoire Sociale d’Amsterdam. Le documentaire “Les caixes d’Amsterdam” raconte une histoire sur l’anarchie et certains de ses personnages les plus mythiques (La Commune de Paris, Ferrer et Guàrdia, Garcia Oliver, Buenaventura Durruti …) et finit par dériver dans certaines des pratiques sociales les plus pertinentes du 21ème siècle.

La projection sera suivie d’un débat en présence de Felip Solé, le réalisateur.