Activitats

Si voleu apuntar-vos a la llista de difusió i rebre informació de totes les activitats que fem, seguiu aquest enllaç.

El Casal de Catalunya organitza moltes activitats al llarg de l’any. N’hi ha per a tots els gustos:

Puntuals

Trobades Afterwork: en aquestes trobades promogudes per la nostra entitat, el Casal convida tots els socis, amics, coneguts i nouvinguts a París a trobar-se en un bar per compartir una estona tots plegats tot fent un beure. L’objectiu de les trobades és oferir un espai informal on resoldre dubtes que puguin tenir els nouvinguts i també on reunir-se els catalans residents a París i on intercanviar opinions o simplement converses més banals i disteses.

Casal de Xics: El Casal proposa activitats per als xics. L’objectiu és jugar, cantar, ballar, escrire, pintar i fins i tot berenar tot aprenent el català. La canalla fa colla i comparteixen una estona molt especial amb les monitores. 

Cursos de català: El Casal ha proposat per la temporada 2023-2024 cursos de català bàsic els dimarts el vespre. Veure la pestanya “Llegir i escriure” per tenir-ne més detalls.

Castellers: Des de ja fa uns anys els “Geperuts”, els Castellers de Paris, es troben els dimecres i els diumenges per assajar. Han aconseguit crear un bon grupet i actuen puntualment a Paris o les rodalies. També han participat en trobades internacionals. Podeu seguir-los a les xarxes i a la web.

Tradicionals

Calçotada: El Casal consolida una activitat que va començar de manera bastant espontània fa una desena d’anys entre una petita colla d’amics i amb la participació de l’Amicale des Catalans. La Calçotada, que s’ha convertit en una de les activitats més multitudinàries organitzades pel Casal i que aplega a més de 100 persones. Amb l’objectiu de disposar de suficient mà d’obra per coure els calçots, el Casal acostuma a fer una crida a voluntaris i convoca als més motivats el mateix dia del tiberi ben d’hora al matí per encendre el foc i fer tots el preparatius. Mentre es finalitzen les últimes tandes de calçots i s’acaba de fer la carn a la brasa, es comença el pica-pica, tot esperant el moment de seure a taula per compartir els tradicionals calçots condimentats amb salsa romesco, tot regat amb un bon traguinyol de vi que brolla dels porrons. Per postres, no falten mai els formatges francesos. Així doncs, la Calçotada, que es fa a Fontainebleau, es converteix en una bona ocasió per sortir de París i gaudir en comunitat d’un divertit i saborós àpat al més pur estil català.

Sant Jordi: essent unes de les festes més maques de la nostra cultura, Sant Jordi es converteix en un motiu més per tal que el Casal organitzi una trobada per a tots els socis i amics que viuen a París. En els darrers anys s’ha organitzat el tradicional intercanvi de roses i llibres. A l’inici de la festa cadascú deixa en un racó el llibre (escrit en llengua catalana o francesa) que ha escollit, ja sigui perquè ha gaudit moltíssim llegint-lo, o bé perquè li han recomanat, i d’on n’escollirà un altre a l’atzar per tal que en sigui la seva següent lectura. I mentre tots els convidats la fem petar una estona, el Casal fa entrega de les roses a les princeses, tot sortejant els dracs que també s’han apuntat a la festa.

Traginacontes: pels volts de Sant Jordi, el Casal organitza una tarda pels més petits amb l’objectiu que s’ho passin d’allò més bé tot escoltant els contes més tradicionals i innovadors vinguts de les nostres terres. És per això que ens reunim tots plegats en un local on petits i grans esperen ansiosos l’arribada d’un traginacontes vingut expressament des de Catalunya i el qual ens omplirà la tarda tot explicant-nos les històries que porta dins la seva maleta. La veritat és que la recompensa més gran d’aquest acte és veure la cara dels més menuts i fins i tot els més grans tot seguint el relat. Per a festejar-ho, l’associació obsequia als joves assistents amb un berenar.

Assemblea General : com a tota associació, el Casal duu a terme la seva Assemblea General anualment i sovint coincidint amb el final del curs escolar. Així doncs, l’entitat convida a tots el socis i membres del Casal, així com també a externs per tal que puguin posar-se el dia. A l’assemblea es fa un petit repàs de les activitats que s’han anat fent al llarg de l’any, juntament amb la divulgació del balanç econòmic de l’associació (despeses, subvencions rebudes, destí de les partides,…) així com també es procedeix a l’elecció dels membres de la junta i presidència. Tanmateix, el que intentem des del Casal és obrir les portes de l’associació a tothom qui ho desitgi i amb aquest objectiu volem animar la gent a col·laborar amb l’organització i participació en tots els actes. I perquè no, també obrir la porta a noves propostes. Al capdavall, el Casal és i volem que sigui sent un punt de trobada per a tots els socis i amics de l’associació.

Sant Joan:  no hi ha una nit més màgica que la nit de Sant Joan. Des del Casal sabem que els hiverns i les primaveres parisenques no són tan caloroses com les catalanes i és per això que ens agrada celebrar l’arribada de l’estiu. Des de fa uns anys, el Casal organitza un pícnic a la vora del Sena cada 23 de juny al vespre per retrobar-nos tots plegats. Tot i que no ho podem celebrar al voltant d’una foguera, s’organitza un concurs de coques de Sant Joan i després de la degustacio es dona un premi a l’autor/autora de la coca guanyadorda. Per a molts serà el final de les activitats del Casal fins que no es reprenguin al proper setembre, de manera que és una festa on no s’hi pot faltar, ja sigui per desitjar-se bon estiu, bones vacances o simplement per acabar d’organitzar alguna soirée tot fent un pícnic d’estiu en vistes a Notre Dame entre bons amics.

Inauguració del curs i celebració de l’11 de setembre: com molt bé tots sabeu, l’estiu és un període on el Casal disminueix el nombre d’activitats, a causa principalment del període de vacances. És per això, que a partir de setembre, i justament aprofitant la nostra diada, el Casal us proposa reprendre les activitats tot donant la benvinguda als socis i també als nouvinguts a la capital francesa, amb una activitat especial per presentar a tothom les propostes del Casal pel curs que comença.

Taller de panellets: tot i que en un primer moment va ser pensada com a una activitat per als més petits, cada vegada es fa més evident que s’ha convertit en un punt on petits i grans comparteixen un espai físic i temporal on aprendre com es fan aquests dolços tan típics de les nostra cultura. Pel taller, proposem una trobada en un local que ens permeti coure els panellets per poder degustar-los tots plegats mentre prenem un cafè o una beguda calenta, tot resguardant-nos del fred de la tardor.

Dinar de Nadal: com a acte de cloenda de l’any, pels voltants de Nadal, el Casal us proposa un àpat de germanor per tal de retrobar-nos una vegada més tots plegats, membres del Casal i amics d’aquest, i desitjar-nos unes bones festes, abans de dir a reveure als amics que tornen a la terra natal per passar les festes amb família i menjar escudella i carn d’olla. Així doncs, per apropar aquesta festa a la cultura catalana, el Casal us proposa un dinar on hi ha una actuació castellera i que té com a traca final els tradicionals torrons i el tió per als més menuts.

Voeux de Noël: com ja és habitual, a inicis d’any la Delegació de la Generalitat de Catalunya ens convida, juntament amb altres associacions catalanes i amigues de la nostra cultura, a la cerimònia de Voeux de Noël, activitat en la qual el delegat/delegada dóna la benvinguda al nou any. A part de fer un petit repàs i un balanç del que va ser i es va fer l’any anterior, s’informa de les perspectives i activitats que es presenten pel nou any, sempre mirant el nostre país d’origen i evidentment el d’acollida. L’acte finalitza amb un petit còctel on compartim les tradicionals Galettes du Roi, i on tothom convergeix en petites tertúlies.

Esporàdiques

Caminades del Casal: amb l’objectiu de buscar activitats alternatives a les que es poden realitzar dins la mateixa ciutat de París i amb l’entusiasme per conèixer nous indrets de l’Ile de France, l’associació està organitzant periòdicament una sèrie de randonnées aptes per a tots els públics (d’entre 10km i 15km) en algun paratge proper a París i accessible amb transport públic. En aquestes trobades, els excursionistes s’acostumen a trobar d’hora en alguna estació de RER i allà tots junts, inicien un trajecte fins al lloc d’inici de l’excursió on eventualment es troben altres membres, vinguts amb vehicle privat. Cada excursió té algun al·licient més a banda del paisatgístic, ja sigui algun château, poble pintoresc o l’opció de visitar algun monument cultural. De la mateixa manera, a mitja excursió o al final es fa un pícnic (sempre que la meteorologia ho permeti i sovint proper a una parada de RER, per tal que altres persones s’hi puguin sumar) i es comparteix pica-pica, cafè i postres entre tots el participants. Les excursions, ja siguin circulars o no, finalitzen en un indret on es pot agafar el transport públic per tornar a París.

Tarda de jocs de taula: a la cerca d’una activitat per substituir les caminades en el període més fred de l’hivern, el Casal organitza una tarda de jocs de taula per a grans i petits amb l’objectiu de compartir lleure en família i entre amics. En aquesta trobada, els participants es reuneixen en un bar on, entre tots, posem en comú els jocs de taula. Cadascú pot fer les aportacions que cregui convenients (ja sigui perquè és joc preferit, un joc on es necessiten molts participants o altres motius). Seguidament els participants s’agrupen en funció de preferències i edats per tal de jugar-hi i passar una bona tarda d’una manera alternativa. Certament, des del Casal vam veure una resposta molt positiva per part de la gent i estem molt animats a repetir-la perquè genera una cohesió de grup molt interessant.

Sardanes: El Casal ha organitzat cursets de sardanes a la temporada 2021-2022 i 2022-2023. Actualment no hem reprès aquesta activitat.